När du ser rött kan det betyda en rad olika saker. Kanske har du just blivit ordentligt uppjagad och då kan dina kinder också anta en röd färg. Rött är liksom blått och gult en grundfärg. Den används flitigt för att kalla på uppmärksamhet.

Den psykologiska effekten av rött

Röd färg anses fungera stimulerande på oss. Det här är en varm färg full av energi. Det är också därför som det kan vara klokt att använda rött då du är ute efter att skapa känslan av kraft. Rött kan anses ha lite olika effekter rent psykologiskt vilket beror på att vi associerar färgen med flera olika känslor.

Rött kan få oss att tänka på:

 • Passion
 • Energi
 • Liv
 • Fara

När vi ser omkring oss är det rött vi upptäcker allra först. I naturen ser vi rött i eld såväl som i våra kroppar i form av blod. Det betyder att färgen kopplas starkt till överlevnad. Vi upptäcker blod och förstår att vi måste göra något för att skydda oss och läka en skada.

Elden är också en signal om varning och kanske att vi måste göra något. När du ser dig omkring i allmänna lokaler märker du att produkter som är till för att hantera eld som är ur kontroll är röda. Det är ingen tillfällighet. Brandbilen är också röd.

I trafiken kan vi också se att färgen som används för stopp är röd. Det beror just på att vi ser den först och inte släpper den. Därmed fungerar det mycket bra att använda rött som signalen för att du måste stanna.

Rött inom marknadsföring

När du ser rött är du benägen att tänka att nu måste du göra något. Det sker helt naturligt och på grund av detta använder man ofta rött inom marknadsföring för att få folk att agera snabbt och impulsivt. Det är rea i röda färger och du köper!

Rött kan få våra hjärtan att slå snabbare. Vi känner energi och manas agera. Dessutom glömmer vi inte färgen. Därmed kan den vara mycket bra att använda för branding av ett märke som man vill etsa fast på folks näthinnor.

Rött får oss att äta mer

Vi blir också stimulerade till att äta mer av röd färg. Den ökar vår aptit och används därför ofta tillsammans med orangea toner i matsalar och restauranger. Mat som har röda förpackningar kan också upplevas som mer aptitlig.

Rött i olika kulturer

Eftersom rött är en färg som återfinns i naturen världen och i våra kroppar är våra associationer till den inte så olika. Men rent kulturellt kan rött användas på lite olika sätt beroende på var i världen du befinner dig.

Västvärlden

I Väst är rött samma sak som fara, kärlek och action.

Fjärran Östen

I Fjärran Öst ses rött som en symbol rikedom, tur och livskraft.

Indien

I Indien är rött samma sak som skönhet, rikedom och kraft.

Mellanöstern

I Mellanöstern står rött för fara, försiktighet och ondska.

Intressanta fakta om färgen röd

Här är några fakta om rött som du kanske inte kände till tidigare.

 1. Det finns många nyanser

Det ska finnas minst 23 nyanser av rött.

 1. Röda och svarta rosor

Röda rosor används både för att visa kärlek och sorg. De passar lika bra på alla hjärtans dag som på en begravning. Svarta rosor är en synvilla för de är egentligen djupt röda.

 1. Röda strecken på den amerikanska flaggan

De röda banden på den amerikanska flaggan står för mod.

 1. Bröllopsklänningar i Kina

I Kina är det vanligt med röda bröllopsklänningar eftersom detta traditionellt sett anses bringa tur.

 1. Den röda planeten

Mars kallas också för den röda planeten eftersom den har en röd färg. Det beror på att det finns mycket järnoxid på Mars.

 1. Eld är inte röd

Vi associerar eld med rött fast eld är ju inte röd. Den är orange.

 1. Kvinnor gillar män i rött

Det finns studier som visar att kvinnor attraheras mer av män som är klädda i rött. Tvärtom tycks det också vara så att män dras till kvinnor klädda i röda färger.

 1. Rött hår

Det finns rödhåriga men det här är en mycket ovanlig hårfärg. Omkring 5-10% av alla skandinaver har rött hår.

 1. Tjurar kan inte se rött

Trodde du att tjurar blir arga då de ser rött? Det är en myt för tjurar är färgblinda!

 1. Rött och blått

Om du blandar rött och blått får du lila!