Vitt är fräscht och används flitigt inom mode och givetvis också i våra hem. Vilken färg har ditt innertak? Men vitt är liksom svart egentligen inte en färg utan snarare en skugga. Det sägs att de som klär sig i vitt gillar att ses men deltar sällan i samtal. Huruvida det är sant eller inte kan diskuteras men nu ska vi se närmre på vitt och hur denna färg påverkar oss.

Hur påverkas vi av vitt?

Vitt är en sådan färg som inte påverkar oss lika starkt som andra färger som blått och rött gör. Man kan säga att den vita färgen är ganska neutral. Det är också därför som den passar så bra som inredning i hem och på arbetsplatser.

Då vi inte störs av färgen som finns omkring oss blir det lättare att fokusera på det som vi sysslar med. Detta oavsett om det rör arbete eller saker vi gör på fritiden.

Psykologiska effekter av vitt

Hur vi uppfattar vitt har en hel del med vår kultur att göra. Vitt är en färg som brukar associeras med renhet och oskuld. Vi gifter oss fortfarande i vita bröllopsklänningar av denna anledning. Vitt är en ny start och något som många upplever som fräscht och friskt.

Just för att vitt inte är en färg och symboliserar att det inte finns någon färg ser vi vitt som neutralt. Vi talar ofta om att ha ett vitt blankt ark att börja om från början med. Ett vitt pappersark är oskrivet och så är det med färgen vitt.

Vi ser ofta vitt i samband med:

  • Färgen har en koppling till sorg. Vi ser att begravningsblommor ofta är vita.
  • Bröllop. Symbolen för oskuld och ny start finns med i form av vitt på bröllop.
  • Studenthatten såväl som klänningar till studenten är vita.
  • Det är vanligt med desserter som antar en vit färg på grund av ingredienser som grädde. En tårta är symbolen för födelsedagskalaset och den är vit!

Vitt i naturen

Det är också intressant att se var vi finner vitt i naturen för det påverkar hur vi ser på färgen. I Sverige associerar vi vitt med kallt på grund av den vita snön. Samtidigt gör vår syn på vitt som en ren färg att vi också tycker att snö har en ren känsla.

Vitt är också färgen som vi ser på himlen i form av moln. Det gör att vi kan koppla ihop vitt med drömmar och annat som är svårt att ta på. Färgen tycks vara lätt. Lätt som moln. Vi ser även vitt naturligt i blommor och växter. Det bidrar till att vi tycker att vitt är en vacker färg.

Vitt i modevärlden

Vita kläder är inte praktiska men ack så populära. Vi älskar att klä oss i vitt till högtider. Den vita t-shirten står också som symbol för något som är fräscht och snyggt. Underkläder får gärna vara vita. Både för män och för kvinnor.