Tyglampa – 10 tips för dig som ska köpa tyglampa

En klassisk tyglampa är en vacker inredningsdetalj. Det finns många olika typer av tygplampor att välja från och det är inte så dumt att förstå lite mer om fördelar och nackdelar för att välja rätt. En lampa i tyg kan vara så mycket mer än en vacker inredningsdetalj.

10 tips för att välja bästa tyglampa för ditt hem och kontor:

  1. Rätt form och tyg bidrar med god akustik

Inredningen i ett rum påverkar i allra högsta grad akustiken. En lampa av tyg kan absorbera oljud och ekon i likhet med tak- och väggabsorbenter. Tyget kommer att fånga upp ekon och oljud på ett väldigt smart sätt.

  1. Mönster och färg som passar

Vill du ha en lampa av tyg med rosa färg eller kanske något lite neutralare? Det går ju också att välja en lampa med att kul mönster. Något som liknar de målarbilder du kan ladda ner gratis online. Är du väldigt kreativ kanske du vill skapa en egen lampskärm av tyg med den här typen av mönster!

  1. Styrka på ljus

Hur starkt ljus vill du ha av en taklampa i tyg eller en bordslampa med tyg runtom glödlampan? Om skärmen har en stark lila färg kan det ju leda till att det inte blir så starkt ljus även om du har valt en starkare LED-lampa.

bordslampa tyg

Dessutom kommer ju ljuset att ta färg av lampans skärm och det kan ge rummet en viss stämning. I sovrummet kanske det blir mysigt med rosa eller rött ljus men för köket kanske det bara verkar konstigt.

  1. Enkelt att hålla rent

Det bör också vara enkelt att hålla lampan ren. Om det blir dammigt kan det se trist ut. Du kanske till och med upplever att skärmen får en ny färg då den blir smutsig av luftföroreningar. Tyg kan vara lika lätt som andra material att hålla fräscht. Men det ska hanteras på rätt sätt och måste förstås hålla god kvalitet.

  1. Går det att byta skärmen?

Kan du byta skärmen på en tyg lampa så att du får ny färg och nytt mönster ibland? Det finns tyglampor som är gjorda med design som är till för att du ska kunna byta. Vissa möbelvaruhus erbjuder standardmått så att du kan byta tygdelen när du känner för det.

Om lampan har en mycket fin bas så är detta smart att tänka på. Det behöver ju inte kosta mycket att byta själva skärmen och därmed få förnyelse i rummet till en billig peng.

  1. En säker tyglampa

Sedan slutet av 1800-talet använder vi oss av elektrisk belysning i våra hem och på arbetsplatser. Sedan dess har det dock hänt mycket mer. Idag använder vi LED-lampor som inte blir varma och det är bra för den som vill ha tygplampa.

tyg lampa

Se om du kan använda den nya formen av lampor som inte utsätter tyget på lampan för värme. Det ger ju en ökad säkerhet samtidigt som du slipper fläckar som kan uppstå då lampans tyg blir för varmt på vissa ställen.

  1. Ska du använda en bordslampa i tyg för arbete

Om du ska jobba med en bordslampa av tyg så är det viktigt att den ger gott om ljus. Idag är det vanligare att man väljer bordslampor av andra material för arbetsplatser. Om du är ute efter något till ditt konto kan du kontakta AZ Design i Stockholm för att få råd omkring arbetsbelysning som fungerar på rätt sätt.

  1. En lampa som står stadigt

En stor tyglampa som står på ett bord eller en hylla kan bli ostadig om den inte får plats. Du måste tänka på hur stor själva skärmen är så att den inte kommer att krocka med annat. En tyg taklampa är lite enklare att använda då det finns gott om plats i taket. Men tänk även här på storlek så att den passar in i rummet.

  1. Satsa på kvalitet

Välj kvalitet hellre än en billig lampa av tyg! Om du vill ha en tyglampa som du kommer att kunna ha glädje av länge så är det bättre att betala lite mer för den. Då slipper du billiga material som enkelt kan rivas sönder om något kantigt kommer för nära lampan.

  1. En tyg lampa du tycker om!

Sist men inte minst är det klart att du ska känna efter innan du köper tyglampa för tak, golv eller bord. Tycker du om färgen och mönstret? Är det en design som skapar den stämning som du är ute efter? Om du kan svara ja på dessa frågor har du antagligen hittat den bästa tyglampan för dig!

Om du vill göra en egen tyglampa kan du få inspiration i denna video: