Rosa är en sekundär färg som du får genom att blanda rött och vitt. Den kan ha en mjuk framtoning men kan också upplevas som stark och lite chockartad om den går i neontoner. Det här är färgen som många kulturer förknippar med femininitet och det är mycket vanligt att flickor får kläder och leksaker i denna färg.

Hur påverkas vi mentalt av rosa?

Rosa har en lugnande effekt och passar därför bra i rum där vi vill känna trygghet. Ljusare toner av rosa gränsar mot vitt och gör inte så mycket med våra känslor. Det finns förstås också en spännande aspekt av denna färg på så vis att den kan få oss att känna glädje.

Några ord som väl beskriver olika nyanser av rosa är:

 • Roligt och glatt
 • Intressant och spännande
 • Romantiskt och sensuellt

Rosa kan också stå för nymodighet

Nyansen av rosa får stor betydelse för hur vi ser på färgen. Om du till exempel väljer en chockrosa klänning kan vi inte säga att den signalerar lugn och ro. Istället kan skarpa rosa färger få oss att tänka på nymodighet och viljan att bryta mot mönster.

En romantiskt färg

Rosa rosor är kärlek, det vet alla. Men det behöver inte röra sig om kärlek mellan man och kvinna. Passionens färg är röd. Rosa färger kan dock vara romantiska och visst kan par visa varandra kärlek med den här färgen. Det finns de som menar att rosa faktiskt är den mest romantiska färg som finns.

Rosa i naturen

I naturen finner vi färgen rosa i växtlighet såväl som inom djurlivet. Rosa rosor är ett klassiskt exempel på rosa färg helt naturligt. Laxens kött har en vacker rosa färg som gränsar till orange. Flamingon är en rosa fågel.

Det finns också ädelstenar med rosa färg. Rosa diamanter är ovanliga. Rodochrosit är en ädelsten som har naturlig rosa färg.

Rosa inom olika kulturer

Rosa kan uppfattas på lite olika sätt beroende på var i världen vi ser på färgen.

Västvärlden

I Väst ser vi rosa som en färg för femininitet och rosa används till exempel för att symbolisera att en dotter har fötts. När det blir en son använder vi istället blått för dekorationer. I vår kultur står rosa också för glädje, barndom och sött.

Asien

I Fjärran Östen är rosa en feminin färg som dessutom kan symbolisera äktenskap. Det var länge så att man i Kina inte alls befattade sig med rosa. Den var inte mer på deras färgkarta men så är det inte längre vilket kan ha att göra med kontakten med Väst.

I Korea står rosa för förtroende.

Sydamerika

I Sydamerika är det inte ovanligt med rosa färger inom arkitekturen. Många städer har hus med rosa fasader.

Mellanöstern

I Mellanöstern tycks rosa inte ha någon särskild mening. Men man har förstås påverkats av Väst och även i Mellanöstern är det många som ser färgen rosa som en romantisk färg.

Några spännande fakta om färgen rosa

Här är några spännande fakta om rosa som du kanske inte tänkt på tidigare.

 1. Rosa kan också användas som ett namn på en kvinna eller på en ko.
 2. Rosa i kombination med svart anses stå för förförelse.
 3. Japanerna skiljer på olika typer av rosa med olika namn. De har på senare tid också börjat använda ordet pinku för att beskriva färgen.
 4. I Japan är färgen rosa maskulin då den står för samurajer som fallit.
 5. Det rosa bandet är en symbol som Cancerfonden använder för att få folk att uppmärksamma sjukdomen.
 6. Det finns fängelser som har använt rosa som färg på väggarna som ett försök att få fångar lugnare.
 7. Det sägs att godis och bakelser som serveras i rosa kartonger och på rosa fat smakar bättre! 8. När du ser rosa kan din puls gå upp såväl som ditt blodtryck.
 9. Rosa är den vanligaste färgen för blombud.
 10. Rosa blev mycket stort inom modeindustrin tack vare Elsa Schiaparelli som började jobba med färgen i slutet av 1940-talet.