Gratis målarbilder att skriva ut – Hitta bra färglägga bilder online!

Du behöver inte gå och köpa ett block med bilder att fylla i till dina barn då det finns gott om gratis källor till målarbilder att skriva ut online. Har du bara en skrivare kan du välja ut de bilder som barnet helst vill färglägga för bra aktivitet. Här samlar vi några av de bästa sajterna på svenska och engelska med bilder som går att färglägga.

Vad är målarbilder och är de bra för barnet?

Målarbilder är bilder i svartvitt där bara själva mönstret för bilden finns med. Resten är upp till dig eller ditt barn att fylla i med färg. En målarbild är med andra ord en bild som är redo att fylla i.

Målarbilder kan föreställa:

 • Naturmotiv – Det kan vara djur eller blommor och växter.
 • Fantasimotiv – Målarbild med enhörning är ett av de mest eftersökta motiven men det finns förstås mer än så inom genren fantasi.
 • Bilar och fordon – Det kan vara verkliga bilder eller mer fantasifulla.
 • Film och TV – Du kan skriva ut målarbilder med Disney och andra motiv som barnet känner igen från underhållning som TV, film och spel.4

Det finns studier som visar att målarbilderna som barnet fyller i kan vara mycket bra för barn. Det är absolut en aktivitet som verka för barnets utveckling. Och allt är ju relativt. Om det står mellan att fylla i bilder eller bråka med lillebror så är det ju rätt så självklart vad som är bäst för barnet, för lillebror och föräldrar!

Om du vill kan du ju också ta tillfället i akt och prata om färgerna som ni fyller i. Utöver att säga att det är rosa färg eller lila färg kan ni ju prata om var i huset ni har dessa färger. Om ni jobbar med målarfärg så kan du ju visa hur det går att få grå färg med vitt och svart. Det är helt klart något som utvecklar det lilla barnets förståelse för färger och skapande.

De bästa sajterna för gratis målarbilder att skriva ut gratis

Det finns tack och lov en massa fina sajter som har gratis färglägga bilder som du kan skriva ut. Du kan ju använda svenska såväl som utländska sajter.

Några av de bästa sajterna för färglägga bilder är:

 • https://www.supercoloring.com/sv – Här finner du allt från Kawai enhörning målarbild till vackra blommor och seriefigurer. Du kan också skriva ut målar bild med nummer som visar vilken färg som ska vara var.
  Det finns också målarböcker att skriva ut.Målarböcker
 • https://www.crayola.com/featured/free-coloring-pages/ – Crayola har en sajt med gratis färglägga bilder att skriva ut. Det är en kommersiell sida där de säljer sina färgläggningsprodukter men du får alltså skriva ut bilder gratis. De kommer att vara märkta med Crayloa för reklamens skull. Här finns det material som kan vara utbildande som bilder på kända platser i världen.
 • https://printablefreecoloring.com/ – Det här är en mycket bra sajt med ett stort utbud av alla möjliga typer av bilder. Det ska dock sägas att vissa bilder har ganska tjocka och lite kladdiga linjer. Om detta stör dig ska du noga ta en titt på varje bild innan du skriver ut.Om du är ute efter målarbild på enhörning ska du skriva in unicorn i sökboxen. Då kommer du att få upp en massa fina unicorn målarbilder.
 • https://coloringhome.com/ – Här finns det en uppsjö av fina målarbilder med olika motiv. Notera sektionen med Peter kaninbilder. Om du är ute efter unicorn målarbilder kan du klicka in på My Little Pony sektioner. Där finns det också flera enhörning målarbilder.
 • https://www.justcolor.net/ – Här finns det finfina bilder för barn och de håller ofta hög kvalitet. De har riktigt fina färgläggarbilder på Brandman Sam. Det går också bra att ladda ner färgläggarbilder som du kan skriva ut på annan plats om du inte har skrivare hemma.
 • https://yayimages.com/ – Du kan skapa ett gratis konto och sedan söka efter målarbilder på engelska – coloring pages. Då får du flera fina alternativ. Du kan också söka efter svartvita illustrationer. Det här är ett bra val för specifika målarbilder med hög upplösning.
 • https://pixabay.com/ – Här kan du också skriva in coloring pages så får du upp fina förslag. Här finns det en hel del mönster målarbilder med hög upplösning. Du behöver inte skapa något konto för att ladda ner bilder gratis.

Målarbilder för vuxna och barn

Det är inte bara små barn som tycker om att sitta och pyssla med en målarbild. Äldre barn, ungdomar och vuxna kan också tycka att det känns mysigt och avslappnande att göra det. Ett tips är att se på mönster målarbilder. Dessa finns för alla nivåer.

Mönster är konstnärliga och det blir en härlig bild oavsett vilka färger du väljer. Dessa kan faktiskt hängas upp i ram för de blir så dekorativa.

målarbild

Mönster målarbilder kan du hitta här:

målarbilder att skriva ut

Tips för att lyckas med en målarbild

För att det ska vara roligt att syssla med målarbilder och för att det ska bli fina resultat är det viktigt att tänka lite på material och teknik. För riktigt små barn är det ju sällan så att bilderna som färgläggs sparas och då kanske kvalitet på färger och papper spelar mindre roll.

Fast om du ska spara bilden och kanske hänga upp den är det inte så dumt att skriva ut på papper som håller högre kvalitet. Du kanske till och med köper särskilt papper för skrivaren för dagarna då ni vill sysselsätta er med att färglägga bilder.

Utöver detta är det bra att ha:

 • Bra färger – Det kan vara målarfärg med penslar av olika slag. Tuschpennor med olika uddar. Börja med något och bygg på för att ha ett fint set med färger för färgläggningsbilderna.
 • Sax – Det är ibland riktigt kul att klippa ut en fin färglagd bild och klistra den på ett bakgrundspapper som är lite finare. Man kan också klippa ut figurer att klistra på kartong som en slags leksak.
 • Klister – Om det ska klistras behövs det klister förstås!
 • Förvaring – Ha en särskild mapp eller kartong för allt som har med färgläggningsbilderna att göra. Ordning och reda gör det mycket lättare att pyssla med färgläggningen då lusten faller på.

Ska du köpa målarböcker eller skriva ut färglägga bilder online?

Det kan finnas fördelar med färdiga målarböcker med en blandning av bilder som kan fyllas i med färg. Om ni ska ut och resa är det ju praktiskt med en målarbok med hård pärm som gör det enklare att hantera aktiviteten då ni sitter i en bil, på ett tåg eller kanske ett flygplan.

Fast för många är det ändå bättre att välja målarbilder att skriva ut. Detta helt enkelt för att du på detta vis kan välja precis de bilder som du och barnet vill ha. Det blir inga extra bilder som ingen riktigt bryr sig om så som är fallet med en färdig målarbok du köper online eller i en leksaksbutik.

Om du skriver ut färglägga bilder så kan du ju ha en mapp med hård pärm för dessa. Då blir det ju lika praktiskt som med de färdiga målarböckerna.

Du kan också göra en egen målarbok:

 

Det finns dock en stor fördel med en bok med målarbilder som du köper i butiken och det är att du inte behöver någon skrivare. Men om det är så att ni ofta fyller i bilder med färg kanske du ska ta en titt på skrivare.

Det finns prisvärda skrivare som är enkla att använda med mobiltelefonen eller datorn. Det här är en apparat som du kan ha nytta av på så många sätt och den kommer ju väl till användning under regniga helger såväl som långa sommarlov!

Här är några tips för finare målarbilder: