När åren börjar ila går tanterna i lila sägs det. Fast vi behöver inte vara äldre för att älska denna färg. Om du blandar rött och blått får du lila. Lila är alltså precis som grönt en sekundär färg. Barn gillar ofta lila och därför används färgen ofta i utbildningsmiljöer.

Vad står lila för?

Det finns en rad olika associationer med färgen lila. Många menar att det är en spirituell färg. Några vanliga ord som förknippas med lila är:

  • Lojalitet
  • Kunglighet
  • Rikedom
  • Romantik

Lila är en färg som kan stimulera kreativitet. Precis som blått och grönt anses den här färgen också ha en lugnande effekt på oss.

Lila tillhör ju de kalla färgerna tillsammans med blått och grönt. Det är anledningen till att den anses vara lugn och rogivande. Det kan vara bra att tänka på om du är ute efter en färg som kommer att ge en lugnande känsla i ett rum. Då kan du använda lila toner både för möbler och för väggar!

Lila i olika kulturer

När vi ser oss om i världen kan vi se att lila ibland betyder lite olika saker beroende på kultur.

Västvärlden

I västvärlden ser vi lila som en symbol för lyx, kunglighet och spiritualitet.

Fjärran Östern

Här är lila också en färg som symboliserar spiritualitet samt fördel och rikedom.

Indien

Indien skiljer sig lite från vår kultur vad gäller uppfattningen av färgen lila. De ser också lila som en kunglig färg men samtidigt symboliserar den sorg. Den kan också uppfattas som en tröstande färg.

Mellanöstern

I Mellanöstern symboliserar lila rikedom, dygd och kunglighet.

Lila finns helt naturligt omkring oss

Lila är inte en konstgjord färg. Den syns flitigt i naturen. Du kan se den i plommon och i växtlighet som lavendel. Det finns till och med en potatissort som helt naturligt är blålila i färgen.

Några spännande fakta om färgen lila

Det finns mycket att säga om färgen lila och här är några fakta som du kanske inte kände till.

  1. Morötter var en gång lila

Trodde du att moroten alltid varit orange? Så har det faktiskt inte alltid varit. Man tror att den orangea färgen kom till i Holland någon gång på 1600-talet då holländarna gav sig på att odla fram en orange variant av grönsaken.

  1. Porphyrofobi är rädsla för lila

Det finns personer som är rädda för färgen lila. Den här typen av fobi kallas för Porphyrofobi. Den här typen av fobi utvecklas för det mesta i samband med en skrämmande eller obehaglig händelse där färgen lila var starkt förekommande.

  1. Kanada har en nationell dag för färgen lila

I Kanada firar man färgen lila den 26:e mars. Denna tradition kom till år 2008 och var Cassidy Megans insats för att ge mer uppmärksamhet till sjukdomen epilepsi.

  1. En lila bro i Ohio

Det finns en lila bro som gör det möjligt att ta sig snabbt från Cincinnati i Ohio till Newport i Kentucky. Den här bron kallas för Purple People Bridge för att den är lila. Lokalt menar man att lila är en bra färg för en allmän plats och att det är därför som bron har denna färg.

  1. Dominicas flagga är lila

År 1978 blev Dominica i Västindien ett eget land och landets flagga är lila. Faktum är att de just nu är det enda landet med lila flagga. Det är mycket vanligare med färger som vitt eller svart i flaggor. Dominicas flagga har en lila papegoja.

  1. Lila ögon

Det är väldigt sällsynt med lila ögon. Om du ser någon med denna ögonfärg rör det sig med största sannolikhet om någon som har färglinser för effekt. Det finns sällsynta fall där folk som lider av sjukdomar får denna ögonfärg.