Svart är inte en färg, precis som vitt, och därför finns den inte med i färgcirklar då du ska välja färg till dina väggar och liknande. Men vi använder ju svart liksom en färg och den har stor betydelse på många sätt och vis. Hur påverkas vi av svart och vad är de associationer vi gör med denna färg? Det ska vi se närmre på här!

Svart och psykologi

Familjens svarta får är ett uttryck som visar hur vi ser på denna färg i psykologin. Svart står ut och är ofta en färg som förknippas med sorg. Vi klär oss i svart till begravningar men faktiskt också till nyårsfesten då livet firas.

Några saker som vi förknippar med färgen svart är:

  • Död och sorg
  • Ondska
  • Makt
  • Mörker
  • Fara
  • Formalitet
  • Sofistikation
  • Elegans

Det blir en ganska blandad lista som ändå lutar mot allvar och tyngre känslotillstånd. Samtidigt är svart säkerhet för många. Det kan vi se inom mode där svart är färgen som många tyr sig till.

Vem tycker om svart?

Alla tycker om svart! Det här är verkligen allas färg och det kanske beror på att det är en skugga och inte en färg. Barn får kläder i svart för att minska risken för fläckar som syns. Föräldrar tar på sig svart för att se slanka och eleganta ut.

Det finns personer som tycker att svart är för sorgligt och därför inte vill överdriva användandet av svart.

Blir man varm eller sval av svarta kläder?

Det finns lite olika åsikter om detta. Svarta tyger drar till sig värme. På grund av detta menar vissa att den här färgen är idealisk i varma klimat. Man tänker sig att värmen stannar i de svarta kläderna istället för att nå huden och värma upp kroppen.

Tvärtom menar vissa att det blir varmare i svart just av samma anledning. Nu ska det förstås sägas att det hela beror lite på vad för material vi pratar om. Det går att steka ett ägg på ett svart biltak som är exponerat för sol mitt på dagen. Det blir svårare att göra på en svart t-shirt i samma scenario!

Svart är coolt

En aspekt av svart som återkommer i populärkulturen är att färgen anses vara cool. Ett par svarta solglasögon är häftigt och en modetrend som aldrig går ur tiden. Svarta kläder är tufft och färgen har anammats inom mode där man försöker skapa en cool stil och framtoning.

Svart i kulturen

Vi ser faktiskt lite olika på färgen svart inom olika kulturer. Låt oss ta en titt på några exempel…

Västvärlden

I Väst är svart synonymt med död och sorg. Fast också med elegant mode om vi ser på hur vi klär oss när det ska vara fina kläder.

Asien

I fjärran östern ser man istället på svart som en färg som symboliserar hälsa såväl som rikedom. Den anses också signalera stabilitet.

Indien

I Indien är svart en negativ färg som symboliserar ondska och mörker.

Mellanöstern

I Mellanöstern är svart en färg som står för sorg men också för återfödelse och för mysterium.