Grått är liksom svart och vitt en okulör färg. Det betyder att den egentligen är mer av en skugga. Grått får du genom att blanda svart och vitt. Det här är en färg som vi ser mycket av omkring oss. Det beror på att den tycks ha en lugnande effekt. Den gråa färgen påminner ju även om silver och det är inte ovanligt att man lägger till effekter som glittrar för den silvriga känslan då man målar väggar med grått.

Vilka psykologiska effekter har grått?

Grått anses precis som blått ha en lugnande effekt på oss. Kanske är det också därför som färgen ofta används i offentliga miljöer på väggar och golv.

Grått kan få oss att känna:

 • Lugn
 • Balans
 • Neutralitet
 • Nedstämdhet
 • Depression
 • Förlust

Det är alltså inte bara guld och gröna skogar rent psykologiskt med färgen grå. Vi beskriver ju trista miljöer som gråa och färglösa. Att vi ser grått som lite tråkigt beror antagligen på att det ändå rör sig om en färg som är utan färg!

Grå färg i olika kulturer

Grått kan uppfattas lite olika beroende på bakgrund och kultur.

Västvärlden

I Väst ser vi ofta grått som en tråkig färg som symboliserar ålderdom. Grått är inte starkt nog att ses som en maskulin färg men samtidigt är den inte tillräckligt attraktiv för att kvinnor ska känna sig dragna till den.

Grått är inte varmt eller kallt och har inga särskilt spirituella associationer. I Europa och USA ses grått som en färg för ålderdom eftersom håret blir grått med åldern. Samtidigt kan vi se grått som en symbol för vishet och dignitet.

Kina

I Kina kan grått faktiskt ha med spiritualitet att göra för där händer det att präster klär sig i denna färg. Detsamma kan sägas för Japan och Korea.

Fakta om grått

Här är några intressanta fakta om grått som du kanske inte kände till.

 1. Grått på engelska

I USA stavas grått som gray. Men i England, Kanada, Australien, Sydafrika, Indien, Irland och Nya Zeeland stavas färgen som grey.

 1. Molnig himmel

En anledning till att grått ses som trist är att en himmel full med moln har en grå färg. Aska har också grå färg vilket kan bidra till känslan av att grått är en dyster och kall färg.

 1. De deprimerades färg

Det finns studier som har visat att folk som lider av depression tenderar att associera sin sjukdom med färgen grå.

 1. Picassos tavlor

I Picassos tavlor om det spanska inbördeskriget är grått den dominerande färgen.

 1. Gråa djur

I naturen finns det gott om exempel på djur med grå färg. Några favoriter är elefanter och vargar.

 1. Grått hår beror på gener

Om du får grått hår eller inte och när beror på dina gener. Du kan förstås färga håret grått om du vill men det är det få som gör.

 1. Grå ögon

I norra och östra Europa är det vanligare än på andra håll i världen med grå ögon.

 1. Grått är lyx

Inom marknadsföring används ofta grått då man vill göra reklam för något som är lyxigt för att färgen passar bra med detta och också påminner oss om silver som blänker.

 1. Ögat kan se 500 grader av grått

Ett mänskligt öga kan skilja mellan cirka 500 grader av grått.