Mångas favoritfärg, särskilt när molnen spricker upp och avslöjar en underbart blå himmel. Blått är en färg som finns naturligt omkring oss och som ofta används i marknadsföring. Färgen kan på rak arm sägas vara lugnare än till exempel rött och orange. Men blått är inte nödvändigtvis samma sak som lugn och harmoni.
Hur påverkar blått oss rent psykologiskt?
Vad känner du då du ser blått? Det kanske du vill veta när du funderar på om det vore smart att måla om väggarna därhemma i en blå nyans. Eller då du funderar på om företagets logga ska vara blå eller röd med tanke på hur färgen kan påverka åskådaren rent emotionellt.
Några känslor som blått kan ge upphov till är:
- Säkerhet
- Lugn
- Inspiration
- Hälsa
- Förtroende
Inom marknadsföring används blått ofta för att färgen kan inge en känsla av tillit och förtroende. Dessutom är det så att vi ser blått som en färg som symboliserar kunskap och det är en god anledning till att använda den i reklam.
Blått är också hälsa och kan därmed ofta ses på förpackningar och i reklam för produkter som är till för att vi ska må bra. Men även skönhetsprodukter använder sig ofta av blått för att till exempel få oss att känna att en viss kräm eller salva kommer att ha en lugnande effekt.
Negativa känslor med blått
Det är inte bara positiva känslor med blått. Färgen kan också symbolisera:
- Känslomässig distans och kyla
- Depression
- Okänslighet
- Olust till mat
Den sista punkten kan dock ses som positivt av den som vill dämpa aptiten. Blått anses nämligen vara en aptitdämpande färg!
Vem tycker om blått?
Blått gillas av både män och kvinnor. Traditionellt sett har vi tillskrivit blått till pojkar medan rosa är flickornas färg. Så kan det också vara när vi är barn men i vuxen ålder är blått lika mycket kvinnornas färg som männens.
Var ser vi blått bland kända märken?
Många företag använder sig av blått för sin logotyp och marknadsföring. Några kända exempel är:
- Vodka
- IKEA
- Oral-B
- American Express
Blått i olika kulturer
Den psykologiska effekten av blått beror en hel del på den kultur vi lever i. Olika kulturer ser nämligen olika på blå färg och dess mening.
Västvärlden
I väst ser vi blått som en symbol för förtroende, lugn och faktiskt också depression.
Asien
Här ses blått som en symbol för läkning, femininitet och avkoppling.
Indien
I Indien är blått synonymt med sport och styrka.
Mellanöstern
I Mellanöstern är blått samma sak som himlen, spiritualitet och att sörja.